TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Spiraea media Fr. Schm. - Szirti gyöngyvessző
Latin név:
Spiraea media Fr. Schm.

Magyar név:
Szirti gyöngyvessző
sziklai gyöngyvessző

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű, lombhullató tarackoló cserje. Vesszői barnásszürkék, vékonyak, csúcsuk felé gyakran szőrösek. Apró, tompa végű rügyei tojásdadok vagy gömbölyűek. Spirálisan szórt állású, rövid nyelű tojásdad vagy hosszúkás levelei a hosszú hajtásokon alsó harmadukban a legszélesebbek és csúcsuk közelében ritkásan fűrészesek. A virágos rövidhajtások levelei visszás tojásdadok vagy lándzsásak, felső részükön a legszélesebbek és ép szélűek. A levelek színi oldala élénk világoszöld, ritkásan szőrös, fonákuk világosabb. Május elejétől nyíló apró fehér virágai egyszerű sátor virágzatban állnak az előző évi hosszú vesszőkön fejlődő oldalhajtások csúcsán. Apró, háromszögletű, szétterülő csészeleveleinek csúcsa hátragörbült, sziromlevelei kerekek, berzedten felálló porzói túlnyúlnak a szirmok csúcsán. A vacokserleg pereme sárga, nektáriunként működik. Középső állású magháza 5 szabad termőlevélből áll, termése kopasz tüszőcsokor. Alacsony, sűrű termete és mutatós virágzata miatt díszcserjeként sövénynek is alkalmas, de elsősorban tájképi kertekbe való.


Magasság

1-1,5 m


Virágzás

május


Termésérés

július


Származás

Eurázsiai-(euroszibériai) flóraelem


Élőhely

Sziklai cserjések


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: