TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Sorbus semiincisa Borbás

Magyar név:
Budai berkenye

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Közepes termetű fa vagy cserje. Idősebb ágai sötét szürkék, vesszői gesztenye barnák. Levelei szórt állásúak, egyszerűek, széles- vagy kerek-tojásdadok, közepük alatt a legszélesebbek, legfeljebb 11 cm hosszúak és 9 cm szélesek, 8-10 érpárjuk van, lekerekített vállúak, alsó karéjai legfeljebb a féllemez egyharmadáig érnek, a karéjok hegyesek és ferde háromszög alakúak, a karéjok a levél csúcs felé egyre keskenyedőek, a levél széle fűrészes. A levél fonáka vastagon fehér molyhú, levélszínen csak gyér szőrzet van. A levél színe fényes, csillogó, élénk zöld. Levélnyele és hajtása is fehéren molyhos. Virágzata fehéres-sárga molyhú. Virágai fehérek, 1 cm átmérőjűek. Termése alma áltermés, gömbölyded, vörös színű, fehér pettyekkel, 1,5 cm hosszú. A lisztes berkenye (Sorbus aria (L.) Cr.) és a barkócaberkenye (Sorbus torminalis (L.) Cr. természetes, állandósult hibridje. Önálló populációi vannak, nem szükséges a hibridképző szülők jelenléte. A Budai- és a Pilis-hegység, valamint a Balaton környékének bennszülött (endemikus) faja. Dolomit sziklagyepekben fordul elő. Védett!


Magasság

3-5 m


Virágzás

Május


Termésérés

Augusztus-szepteber


Származás

bennszülött (endemikus) faj


Élőhely

Dolomit sziklagyepekben


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: