TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rhododendron myrtifolium Schott et Kotsch - Erdélyi havasszépe
Latin név:
Rhododendron myrtifolium Schott et Kotsch
Rhododenron kotschyi Simk.

Magyar név:
Erdélyi havasszépe

Familia:
Ericaceae
Család:
Hangafélék
Leirás

Örökzöld törpecserje. Levelei egyszerűek, épek, nyelesek, vastagok, bőrneműek, kopasz élűek, visszás tojásdadok, válluk nyélre keskenyedő, 1-2,5 cm hosszúak. A levélfonák rányomott, apró pikkelyszőröktől rozsdavörös. A virágkocsány kopasz, hosszú. A csésze tojásdad-hosszúkás. A virágok hímnősek, tölcsér alakúak, rózsaszínűek, mintegy 1-5 cm nagyok. A sziromcső kívül többé-kevésbé rövid szőrös, belül sűrűn szőrös. A termése tok. Hozzánk legközelebb Erdélyben terem, ahol a havasok csúcsát virágzásukkor pirosasra festik (innen ered több csúcs neve is). Savanyú talajt igényel, és gombákkal él szimbiózisban (mikorrhiza). Önálló növénytársulást is alkot: az erdélyi havasszépés-borókást.


Magasság

25-50 cm


Virágzás

május-június(-július)


Termésérés

július-augusztus


Származás

Erdély és Kelet-Balkán


Élőhely

havasi lejtőkön


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: