TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Prunus padus L. - Májusfa
Latin név:
Prunus padus L.
Padus avium Mill.

Magyar név:
Májusfa
zelnice

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Magas termetű, magasra boltozott kúpos vagy oszlopos koronát fejlesztő lombhullató fa. Egyenes törzsét sima feketésbarna kéreg borítja, Sötét barnásszürke vesszői fényesek, fehér, később rozsdabarna, hártyás szegélyű paraszemölcsökkel tarkítottak, rügyei nagyok, fényesek, hegyes kúp alakúak, vesszőhöz simulók. Spirálisan szórt állású, tagolatlan, visszás tojásdad levelei finoman fűrészes szélűek, csúcsuk hirtelen kihegyesedő, válluk tompa ék alakú, lekerekített, ritkán szíves. A mintegy 2 cm hosszú, liláspiros levélnyél és a levélváll találkozásánál két (ritkábban 1 vagy 3) nektármirigy figyelhető meg. A levéllemez lágy, kissé ráncos, hossza 5-9, szélessége 3-7 cm között változik, színi oldalán matt élénkzöld, fonákán világosabb, finom viaszrétegtől enyhén kékes árnyalatú, az érzugokban olykor szakállasan szőrös. Édes illatú, apró, legfeljebb egy cm átmérőjű fehér virágai 7-12 cm hosszú fürt virágzatot alkotnak, egy virágzatban akár 40 virág is lehet. Borsónyi csonthéjas termése fényes feketére érik, túlérve méz édes de kellemetlen mellékízű. Csontárja finoman rücskös felületű. Mutatós virágfürtjei miatt útsorfának, parkfának és kerti díszfaként is ültetik, terméséből pálinka készíthető


Magasság

10-18 m


Virágzás

április-május


Termésérés

június-július


Származás

Európa, Kis-Ázsia


Élőhely

Ártéri és hegyvidéki lombhullató erdők elegyfája.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: