TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Prunus fruticosa (Pall.) Woronow - Csepleszmeggy
Latin név:
Prunus fruticosa (Pall.) Woronow
Cerasus fruticosa Pall., Prunus pumila L.

Magyar név:
Csepleszmeggy

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű tarackoló cserje. Ágainak kérge sima, sötétbarna, vesszői vékonyak, rügyei tojásdadok, rügypikkelyei fejlettek. Hosszúkás-tojásdad levelei 2-6 cm hosszúak, csúcsuk tompán lekerekített vagy levágott, válluk keskeny ék alakú, a levélnyél rövid. A levéllemez vastag, színi oldalán csillogó sötétzöld, fonákán világosabb, széle csipkés-fűrészes. Szálas pálhái fűrészes szélűek. Apró, fehér, öttagú virágai 2-5-tagú ritkás, murvaleveles ernyőkben fejlődnek a rövidhajtások csúcsán. A virágok kocsánya 1-3 cm hosszú, sziromlevelei 5-7 mm hosszúak. Apró, gömbölyű, kissé lapított, korallpirosból feketésre érő csonthéjas termése 1 cm-nél kisebb átmérőjű, húsa vékony, nagyon savanyú, csontárja kissé kihegyesedő két éles bordával. A csepleszmeggy tarackoló tulajdonsága miatt természetutánzó kertekben élő sövények kialakítására alkalmas. Sajmeggy törzsre oltva szabályos gömbkoronát fejleszt, az ilyen oltványok azonban nem hosszú életűek, 10-15 év után elpusztulnak, mert az oltvány a levegőben nem tud tarackokat fejleszteni és ezáltal idősebb ágrészeit fiatal tősarjakkal lecserélni.


Magasság

0,5-1 m


Virágzás

április-május


Termésérés

július


Származás

Közép- és Kelet-Európa, a Balkán északi része, a Kaukázus vidéke Szibériáig.


Élőhely

Száraz sztyepprétek, bozótosok, mészkő és dolomit sziklacserjések, löszcserjések, erdőssztyeppek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: