TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Prunus cerasifera Ehrh. - Cseresznyeszilva
Latin név:
Prunus cerasifera Ehrh.

Magyar név:
Cseresznyeszilva
Mirabolánszilva, potyóka

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony vagy közepes termetű, feltörő ágrendszerű, tojásdad koronájú lombhullató fa. Kérge fiatal korában sima, később pikkelyesen hámlóvá és repedezetté válik. Fiatal törzse és idős korában fejlődő tőhajtásai ágtövisesek, Vesszői vékonyak, csupaszok, sötét vörösesbarnák, rügyei aprók, gömbölyűk. Levelei csupaszok, vagy legfeljebb a fonákukon a főér mentén szőrösek, szélük finoman csipkés-fűrészes, alakjuk tojásdad, válluk kerek vagy szíves, csúcsuk kihegyesedő. Öttagú virágai fehérek, vagy az egész évben sötétvörös levelű változatoknál rózsaszínek. Egy virág 2-2,5 cm átmérőjű, csészelevelei zöldek vagy a piros lombú változatoknál bordók, érett portokjai sárgák. Termése gömbölyű, 2-4 cm ármérőjű, éretten a sárga, piros vagy bordó lehet, bőlevű, íze a héj alatt és a csontár közelében savanyú, egyébként édes. Termése frissen is fogyasztható, de dzsem és pálinka készítésére is alkalmas, a Kaukázus vidékén legnagyobb mennyiségben húsételek mellé tálalt savanyú fűszeres mártás (tqemali) készítésére használják. Tág tűrőképessége és jó kompatibilitása miatt a faiskolai termesztésben szilva és kajszi fajták alanyaként használják ('mirobalán'). Elhagyott és gondozatlan kertekben az alanyként használt cseresznyeszilva a nemes alól kitörve önálló életre kel. Terméseit madarak, kisemlősök és az ember is terjeszti, magról kelt példányaival még városi környezetben is sokfelé találkozhatunk.


Magasság

5-10 m


Virágzás

március


Termésérés

július


Származás

Balkán - Kaukázus


Élőhely

Üde erdők, útszélek, elhagyott ültetvények, sokféle élőhegyen kivadul és meghonosodik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: