TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Picea pungens Engelm. - Szúrós luc
Latin név:
Picea pungens Engelm.

Magyar név:
Szúrós luc

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Magas termetű, szabályos keskeny kúp alakú vagy oszlopos koronát fejlesztő tűlevelű örökzöld fa. Barnásvörös vagy barnásszürke nagyobb darabokban lehámló. Fiatal hajtása világos okkersárga, alig szőrös. Spirálisan szórt állású tűlevelei négyszögletes keresztmetszetűek szúrós hegyben végződnek, hozzuk 2-3 cm között változik, mindkét oldalukon viasztól szürke árnyalatúak. A vastag viaszréteggel rendelkező kékesen hamvas levelű változatát (P. pungens var. argentea) ezüstfenyő néven díszfakánt és karácsonyfakánt egyaránt kedvelik és különböző fajtanevek (pl. 'Glauca') alatt szaporítják. Tobozai közepes nagyságúak, legfeljebb 12 cm hosszúak, világosbarna tobozpikkelyei puhák, finoman fűrészes csúcsúak. Repítő szárnyas magvai az első meleg tavaszi napok hatására hullanak ki a tobozból.


Magasság

30-40 m


Virágzás

május


Magérés

A következő év tavaszán


Származás

Észak-Amerika délnyugati része, a Sziklás-hegység Colorado Állam területére eső szakasza.


Élőhely

Száraz magas hegységi lejtők, patakpartok.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: