TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Laburnum anagyroides Medik. - Aranyeső
Latin név:
Laburnum anagyroides Medik.

Magyar név:
Aranyeső
közönséges aranyeső, sárgaakác

Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Leirás

Felálló ágrendszerű, lombhullató cserje vagy kis fa. Kérge sima zöldes árnyalatú szürkésbarna, idősebb korában sötétszürkévé és hosszant árkolttá válik, a kéregrepedések színe középbarna. Vesszői szürkészöldek, közepes vastagságúak elszórtan világosbarna paraszemölcsökkel tarkítottak. Hosszú és rövidhajtásain a levelek spirálisan szórt állásúak. Rügypikkelyei és levelei finom rányomott pelyhes szőrűek, a szőrzet a levél színi oldaláról idővel lekopik. A levelek hármasan összetettek, a levélnyél 2-7 cm hosszú, a levélkék ülők, ép szélűek, 1,5-8 cm hosszúak és 1,5-3 cm szélesek, tojásdadok vagy hosszúkásak, csúcsuk és válluk egyaránt hegyes, pálhái nagyon aprók, selymes-fonalas csúcsúak. Élénksárga, édes illatú pillangós virágai 1,5 cm-esek, lombfakadás után 10-30-tagú lecsüngő fürtvirágzatokban nyílnak, a fürtök hossza általában 15-20 cm. A középső, nagy sziromlevél (a vitorla) közepén szabálytalan hosszanti vörösbarna foltok vannak. Termése 3-7 cm hosszú, 7-9 mm széles, lapos hüvelytermés, melyben több, lapos sötétbarna mag fejlődik. Mutatós virágzata miatt díszfaként ültetik. Minden része erősen mérgező alkaloidokat (citizin, laburnin) tartalmaz, így a fehér akáccal ellentétben virágának megkóstolása tilos!


Magasság

4-6 m


Virágzás

Május-június


Termésérés

szeptember


Származás

Közép-Európa, Alpok, Balkán


Élőhely

Meleg, de üde sziklás lejtők, ritkás erdők.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: