TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Daphne mezereum L. - Farkasboroszlán
Latin név:
Daphne mezereum L.

Magyar név:
Farkasboroszlán

Familia:
Thylmelaceae
Család:
Cicófélék (Boroszlánfélék)
Leirás

Lomhullató, közepesen magas, dúsan elágazó cserje. Vesszői barnák. Levelei szórt állásúak, nagyok (5-8 cm), egyszerűek, ép szélűek, világos zöldek, ékvállúak, visszás-tojásdadok, kissé kihegyesedű csúcsúak, kopaszak, szélűk pillás. Lombfakadás előtt virágzik. Virágai a vessző felső részén, a vessző oldalán fejlődnek. Virágai hímnősek. A csészelevelei terpedt háromszögűek, pelyhesek, sötét vagy világos rózsaszínűek, ritkán fehérek, szirmai redukálódtak (nem láthatók). Illata kellemes, intenzív. Termése tűzpiros bogyó. Nálunk bükkösökben, bükkelegyes erdők védett növénye. Érdekes, hogy Olaszországban 1700 m magasságban, kisavanyodott dolomitsziklák közötti patakparton is él.


Magasság

50-70 cm


Virágzás

Március-április


Származás

Eurázsia


Élőhely

üde és savanyú erdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: