TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Daphne cneorum L. - Henye boroszlán
Latin név:
Daphne cneorum L.

Magyar név:
Henye boroszlán
jóillatú farkashárs, kakukvirág, kőrózsácska, ramocsa, rozmaring boroszlán

Familia:
Thylmelaceae
Család:
Cicófélék (Boroszlánfélék)
Leirás

Heverő, örökzöld törpecserje. Párnaszerű vagy lazán gyepes sarjtelepet (polikormont) alkot. Hajtásai szürkés barnák. Két alfaját különböztetik meg: az egyik vékony (1-2 mm), görbe vesszejű, lazán gyepes, apróbb levelű (2 cm-nél nem hosszabb) henye boroszlán (Daphne cneorum L. subsp. cneorum); a másik a felegyenesedő, erőteljes, egyenes, vastag (3-5 mm) vesszejű, nagyobb (2 cm-nél hosszabb) levelű őrségi boroszlán (Daphne cneorum L. subsp. arbusculoides (Tuzson) Jávorka). Levelei szórt állásúak, egyszerűek, ép szélűek, keskeny-visszás vagy széles tojásdadok, jól fejlett közép erűek, vastagok, bőrneműek, ékvállúak. Virágai hímnősek, a hajtás végén csomókban fejlődnek. A csészelevelei rózsaszínűek, terpedt háromszögűek, szirmai redukálódtak (nem láthatók). Virága legfeljebb 1,5 cm-es, kívül pelyhes, kellemesen, erősen illatos (orgonavirág illatú). Termése bőrnemű, pelyhes, sárgás-barna bogyó.
A subsp. cneorum a Dunántúli-Középhegység napos, meleg, déli dolomit sziklagyepek ritka növénye.
A subsp. arbusculoides mészkerülő erdőkben és erdőszegélyekben a Nyugat-Dunántúlon tenyésző, lokálisan bennszülött (endemikus) növény. Mindkét alfaja védett!


Magasság

5-10 cm


Virágzás

április-május


Származás

Közép-Európa


Élőhely

dolomit sziklagyepek (subsp. cneorum) illetve mészkerülő erdőkben és erdőszegélyekben (subsp. arbusculoides)


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: