TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Daphne arbuscula Čelak - Murányi boroszlán
Latin név:
Daphne arbuscula Čelak

Magyar név:
Murányi boroszlán

Familia:
Thylmelaceae
Család:
Cicófélék (Boroszlánfélék)
Leirás

Heverő, örökzöld törpecserje. Párnaszerű sarjtelepet (polikormont) alkot. Hajtásai vöröses barnák, vastagok, felegyenesedők. Levelei szórt állásúak, egyszerűek, ép szélűek, nagyok (1-3 cm), vastagok, fényesek, haragos zöldek, bőrneműek, visszás tojásdadok, szőrösek, ékvállúak. Levélszéle begöngyölt, hosszan pillás szőrű, közép ere erősen fejlett. Virágai a hajtás végén csomókban fejlődnek. A csészelevelei lilás rózsaszínűek, terpedt háromszögűek, szirmai redukálódtak (nem láthatók). Virága hímnős, nagy (2,5 cm), kívül szőrös. Kellemesen, erősen illatos. Egyedül a Felvidéken, Szlovákiában, Gömör megyében a Murányi vár körüli sziklákon él. Fokozott védelemben részesítik!


Magasság

10-20 cm


Virágzás

április


Származás

Bennszülött (endemikus) faj, csak a Murányi vár körül.


Élőhely

Sziklagyepben


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: