TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cornus sanguinea L. - Veresgyűrű som
Latin név:
Cornus sanguinea L.
Swida sanguinea, Thelycrania sanguinea (L.) Fourr.

Magyar név:
Veresgyűrű som

Familia:
Cornaceae
Család:
Somfélék
Leirás

Tövétől ágas, lassan tarackoló cserje vagy kis fa. Kérge kereszt- és hosszirányban repedezett. Vesszői rövid, idővel lekopó, rásimuló szőrűek, élénk bordó, vörös, vagy vörösbarna színűek, később olajbarnává sötétülnek. Rügyei pikkely nélküliek, sötétbarnák. Levelei keresztben átellenes állásúak, tagolatlanok, ép szélűek, csúcsuk hirtelen csúcsba keskenyedő, nem kihegyesedő, mint a húsos somnál. Erezetük a színi oldalon bemélyedt, a fonákon kiemelkedő. Fonákát a berzedt (C. s. subsp. sanguinea auct.) vagy rásimuló kétágú (C. s. subsp. hungarica (Kárp) Soó) szőrök egyenletesen borítják, az érzugokban szőrtöbblet nem látható. Apró, 4-szirmú, fehér virágai tavasz végétől nyár közepéig 6-8 cm széles hajtásvégi bogernyő virágzatokban nyílnak, Termése kerekded, 5-8 mm ármérőjű, ehetetlenül keserű, összehúzó hatású fekete álcsontár, melyből hasmenés elleni gyógyszert készítenek. Lomb ja ősszel sötét lilásvörösre színeződik, vörös vesszői egész télen át díszítenek. Tarackoló tulajdonsága miatt helyenként talajmegkötő cserjének is ültetik.


Magasság

2-4 m


Virágzás

Május-június vége, ősszel gyakori a másodvirágzás


Termésérés

szeptember-október


Származás

Szubmediterrán-(közép-európai) faj: Írországtól és Skandinávia déli részétől Oroszországig és Görögországig elterjedt, kelet felé más rokon fajok váltják fel.


Élőhely

Üde lomboserdők és száraz tölgyesek


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: