TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Papaver rhoeas L.
Magyar név:
Pipacs
Familia:
Papaveraceae
Család:
Mákfélék
Jellemzők: A növény egyéves. Gyökere hengeres, vékony, fehéres, kevéssé elágazó, rendszerint egy, ritkán több szárat fejleszt.Szára 40-60(80) cm magas, sokszor már tövénél elágazó, felálló, hengeres, végig hosszú, merev, elálló serteszőrökkel borított. Ilyen szőröket a levélen, kocsányokon, és a csészéken is látunk. Levelei csavaros állásúak, élénkzöldek, pálhátlanok. Tőlevelei nyelesek, hosszúkásak, szárnyasan hasogatottak, az egyes hasábok hegyesek, fogas szélűek. a szárlevelek ülők, háromhasábúak, a középső hasáb nagyobb. Minden hasáb hosszas tojásdad, szárnyasan hasogatott, hegyes és fűrészes élű. A főszár és az ágak csúcsán egy-egy virág látható, melynek kocsánya 10-25 cm hosszú, csúcsán eleinte bókoló. Bimbója tojásdad, 1.5-2 cm hosszú, lecsüngő, de a kinyílt virág és a termés felálló. Csészéje kétlevelű, bimbófakadákor lehullik. Virágja kinyílt állapotban 8-10 cm átmérőjű, 4 sziromlevele kettesével szembenálló, a két belső valamivel kisebb. Szirma lángvörös (szárítva lilás), zsírfényű, kerek, teknőszerű, tövénél redszerint visszás-tojásdad, néha fehéres szegélyű fekete folttal, a sok porzóval együtt lehulló. Porzói több körben állanak, számosak, száluk sötétibolya, tokjuk kerekded, ibolyás-fekete. Termője igen rövidnyelű, visszás-tojásdad, kopasz. Bibéje 9-10 karéjú, ülő, pajzsszerű. A bibekaréjok lebenyei egymást szélükkel fedik. A karéjoknak megfelelően a felületen 9-10 hosszirányú barázda fut. Termése sokrekeszű, sok apró magvú, kopasz, visszás-tojásdad tok, mely a bibekaréjok alatti kis likacsokkal nyílik. Magvai vesealakúak, 1 mm hosszúak, 0.5 mm szélesek, fekete-ibolyásak, felületükön kiemelkedő, hossz- és keresztirányban futó lécekkel. A növény termőhelye szerint szőrözetben és virágszínben változik.
Virágzás: Május-július.
Méret: 40-80cm
Élőhely: Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyom. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal tömegesen terem.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: