TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Paeonia officinalis L. subsp. banatica (ROCHEL) SOÓ
Magyar név:
Bánáti bazsarózsa
Familia:
Paeoniaceae
Család:
Bazsarózsafélék
Jellemzők: Évelő, lágyszárú, 30-60 cm magas. Gyökérzete hosszúkás, koloncosan vagy gumószerűen megvastagodott gyökérrostokkal. Szára felálló, kopasz, el nem ágazó, egyvirágú. Levelei szórtállásúak, összetettek, többnyire háromszorosan hármasak, a végső levélkék aljukon összefolynak és lefutnak, keskeny hosszúkásak vagy lándzsásak, épszélűek, fonákuk világoszöld, gyéren szőrös vagy kopasz. Virágai nagyok. 5 csészelevele maradó, rendszerint egyenlőtlen nagyságú, zöld vagy sziromszerűen színeződő. 5-8 sziromlevele 4-5 cm hosszú, széles-tojásdad, épszélű vagy szabálytalanul karéjos, rendszerint sötétvörös. Porzója számos, portokja sárga, 2-3 tüszőtermése meglehetősen felálló, sűrűn nemezszerűen molyhos-szőrű vagy kopaszodó. Magja számos, tojásdad, egészen 8 mm hosszú, feketeszínű.
Virágzás: Május-június.
Méret: 30-60cm
Élőhely: Mecseki irtásréteken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: