TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Gladiolus imbricatus L.
Magyar név:
Réti kardvirág
Familia:
Iridaceae
Család:
Nősziromfélék
Jellemzők: Szára 30-90 cm magas. 1-2 cm széles levelei szálasak. Az alsó levél tompa csúcsú. Bíborvörös, 2.5-3.5 cm nagyságú virágai a szár csúcsán egyoldalra néző fürtben állnak, számuk ötnél több, sokszor a tízet is meghaladja. A virág mellett álló hosszabbik buroklevél rendesen rövidebb a lepel felénél. Toktermései tojásdadok, hosszúságuk körülbelül másfélszerese szélességüknek.
Kivadult kerti rokonaitól kisebb és bíborvörös virágaiban különbözik. A fokozottan védett mocsári kardvirágtól (Gladiolus palustris) toktermésének alakja, alsó levelének csúcsa, nagyobb virág melletti buroklevelének hosszúsága és általában nagyobb számú virágai segítségével különböztethetjük meg.
Virágzás: Június-július.
Méret: 30-90cm
Élőhely: Hegyi réteken, szőrfűgyepekben, ritkán gyertyános tölgyesekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: