TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Genisto nervatae - Pinetum
Magyar név:
Mészkerülő erdeifenyves
Jellemzők: A Nyugat-Dunántúl (Vendvidék, Őrség, Hetés, Göcsej, Vasi-Hegyhát) jellegzetes, kelet-alpesi társulása. Általában savanyú vagy savanyodó típusú alapkőzeten - kavicson, néha homokon - fordul elő e növényegyüttes.
Koronaszintjét egyértelműen uralja az erdeifenyő (Pinus sylvestris ssp. pannonica), ágain sokszor fehér fagyönggyel (Viscum album ssp. austriacum). A koronaszintbe gyakran elegyedik az acidofil nyír (Betula pendula). A cserjeszint a fényviszonyok miatt laza, borókával, kutyabengével, a Vendvidéken havasi égerrel (Alnus viridis) és jegenyefenyővel, az Őrségben füles fűzzel és kökénnyel.
A gyepszintben árnyéktűrő, acidofil fajokat találunk, melyek nem feltétlenül kötődnek kizárólag a fenyvesekhez. Karakterfaja a Hieracium australe ssp. castiferrei, a Genista nervata és a Daphne cneorum ssp. arbusculoides. Jellemzők a körtikefélék (Chimaphila umbellata, Pyrola chlorantha), bizonyos harasztok (Lycopodium annotium, Blechnum spicant) és hűvösségkedvelő orchideafélék (Platanthera chlorantha, Goodyera repens). A tásulás sok védett hegyvidéki és dealpin fajt őriz, ilyen a Gentiana asclepiadea, az Arnica montana, vagy az Achillea ptarmica. E társulás állományai a posztglaciális hűvös korokból maradtak fenn, s védelemre érdemesek.
Fajok: Abies alba - Jegenyefenyő
Achillea ptarmica - Kenyérbélcickafark
Alnus viridis - Havasi éger
Arnica montana - Árnika
Betula pendula - Közönséges nyír
Blechnum spicant - Bordapáfrány
Chimaphila umbellata - Ernyőskörtike
Daphne cneorum ssp. arbusculoides - Henye boroszlán
Frangula alnus - Kutyabenge
Genista ovata - Szőrös rekettye
Gentiana asclepiadea - Fecsketárnics
Goodyera repens - Avarvirág
Hieracium australe ssp. castiferrei
Juniperus communis - Boróka
Lycopodium annotium - Kígyózó korpafű
Pinus sylvestris ssp. pannonica - Erdeifenyő
Platanthera chlorantha
Prunus spinosa - Kökény
Pyrola chlorantha
Salix aurita - Füles fűz
Viscum album - Fehér fagyöngy
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: