TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Salix aurita L.
Magyar név:
Füles fűz
Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfafélék
Jellemzők: 150-200 cm magas, többnyire sűrűn ágas cserje, vékony, elálló ágakkal. Kérge szürke, sima. Hajtásai vékonyak, zöldek, a napos oldalon vörösesbarnák, kezdetben molyhosak. Rügyei kicsinyek, tojásdadok, lapítottak és szárhoz simulók, sárgászöldek vagy vörösesbarnák, kopaszak. A virágrügyek nagyok duzzadtak. Levelei visszás tojásdadok, 2-4 cm hosszúak, ékvállúak, hirtelen csúcsba keskenyedők, szabálytalanul sekélyen fűrészesek és hullámos élűek, felül feltűnően ráncosak. Fonákuk kékesszürke, molyhos. Pálhái vese alakúak, fogazottak. Virágzatai 1-2 cm hosszúak, elliptikusak, közvetlenül lombfakadás előtt nyílnak. A porzószálak tövükön kissé szőrösek, a magház hosszú kocsányú, erősen szőrös. A murvapikkely rövid, fekete, erősen szőrös. Termése molyhos, kúpos tok, visszakunkorodó kopácsokkal. Védett, reliktum faj.
Virágzás: Április-május.
Méret: 150-200cm
Élőhely: Tőzegmohalápokon és fűzláptársulásokban.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: