TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Festuco pseudovinae - Quercetum roboris
Magyar név:
Sziki tölgyes
Jellemzők: Az enyhén lúgos kémhatású szolonyec szikes talajok jellemző társulása. A talaj tápanyagban szegény, nátriumsókban viszont igen gazdag, amely vízelvonó hatása miatt fiziológiai szárazságot idéz elő. A sziki tölgyesekben a kisebb-nagyobb erdőfoltok füves tisztásokkal váltakoznak, így jogosan sorolhatjuk őket az erdőssztyepp társulások közé.
Néhány kisebb állományuk megtalálható a Tiszántúlon - ilyen az ohati és az újszentmargitai erdő -, illetve a Kisalföld és a Kemenesalja találkozásánál.
Számos védett növénynek ad otthont, mint a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum), az epergyöngyike (Muscari botryoides), a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus). A szikes talajon sótűrő növények élnek: orvosi kocsord (Peucedanum officinale) sziki üröm (Artemisia maritima).

Fajok: Artemisia maritima - Sziki üröm
Doronicum hungaricum - Magyar zergevirág
Gladiolus imbricatus - Réti kardvirág
Muscari botryoides - Epergyöngyike
Peucedanum officinale - Sziki kocsord
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: