TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Eleocharis palustris (L.) R. ET SCH.
Magyar név:
Mocsári csetkáka
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 10-60 cm magas, évelő növény, föld alatti, kúszó gyöktörzzsel. Szára hengeres, mereven felálló, 1-4 mm vastag, sötétzöld. A tőlevélhüvely sárgásbarna vagy csillogó sötétpiros. A szárnak csak lemez nélküli levélhüvelyei vannak. Virágzata a szár csúcsán álló egyetlen füzérke. Zöld murvásodó levelei nincsenek. A füzérke 5-20 mm hosszú, hosszúkás-tojásdad, sokvirágú. A pelyvák világos rőtbarnák, hegyesedők, 2-3 mm hosszúak. A legalsó pelyva töve a füzérke nyelét csak félig fogja körül. A lepelserték rendesen valamivel hosszabbak, mint a termés. Számuk 3 vagy 4. A termés 2 mm hosszú, visszás-tojásdad, világosbarna, kissé összenyomott. A bibeszál töve keskeny kúp alakú.
Virágzás: Június-augusztus.
Méret: 10-60cm
Élőhely: Közömbös, sőtűrő, síksági-hegyvidéki, kozmopolita faj. Mocsárréteken, átmeneti lápokon, nádasokban, iszapos, nedves, szikes, agyagos helyeken, rizsföldeken, ártereken, árkokban, folyók, állóvizek partján, síklápon és zsombékosokban találjuk tömegesen.Társulásközömbös. (Molinietalia-Puccinellietalia.) Hazánkban mindenütt gyakori. Állományképző nagy tömegben főleg az Alföldön fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: