TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Elaeagnus angustifolia L.
Magyar név:
Keskenylevelű ezüstfa
Familia:
Elaeagnaceae
Család:
Ezüstfafélék
Jellemzők: 10 m-ig növő fa, illetve cserje. Törzse többnyire görbe, gyakran megdőlt helyzetű, alacsonyan ágakra oszló. Ágrendszere lazán szétálló, idős korban ívesen szétterülő. Kérge sötétbarna, puha, rostosan felrepedező, hosszú lemezekben leválló. A fejlett hónaljrügyeket viselő hosszúhajtásokon a következő évben korlátolt növekedésű törpehajtások képződnek, a lombozat jelentős részét ezek hordozzák. A fiatal hajtások ezüstösek, 1-5 cm hosszú, egyszerű, hajtáseredetű töviseket hordoznak. Az idősebb hajtások kopaszak, fényesek zöldesbarnák, majd vörösesbarnák. A hosszú hajtások rügyei tojásdadok, tompa csúcsúak, 4-7 ezüstszürke rügypikkellyel, a rövidhajtások rügyei aprók, kevéspikkelyűek. Levelei lándzsásak, 3-8 cm hosszúak, alsó 1/3-ban a legszélesebbek, ék vállúak, tompa csúcsúak, ép szélűek, felül zöldek, alul ezüstfehérek. Virágai a törpehejtások levélhónaljaiban 1-3-asával nyílnak, ezüstfehérek, belül sárgák, kehely alakúak. Temése tojásdad, 1-1.6 cm hosszú csontár. Kezdetben szürke, pikkelyszőrös, érés után kopaszodó, sárgásbarna, burka fanyar ízű, lisztes állományú, a csontáron 8 hosszanti sáv található. A termés érés után a fán marad.
Virágzás: Május-június.
Méret: 1-10m
Élőhely: Ázsiai eredetű, hazánkban szik- és homokfásításra használják.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: