TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Calystegia sepium (L.) R. BR.
Magyar név:
Sövényszulák
Familia:
Convolvulaceae
Család:
Szulákfélék
Jellemzők: A folyondár szulákkal közel rokon, hozzá hasonló, de annál nagyobb termetű és nedvesebb termőhelyeken élő növény. Szerteágazó földalatti tarackjai többnyire vízszintesek, tele rügyekkel és lefelé hatoló gyökerekkel, amelyek a talajvízszintig hatolnak le.1-3m hosszú szárai éppen úgy lefekvők vagy más növény szárára csavarodók, mint a folyondár szulákéi.Lomblevelei nagyok, kb.5cm hosszúak, nyelesek, mélyen szíves-vállúak, tojásdad-hosszúkásak vagy háromszögesek, hosszan kihegyezettek. Az egész növény kopasz.A virágok a levelek jeleinél jóval hosszabb kocsányon egyesével ülnek a levelek hónaljában. 5 lándzsás vagy tojásdad cimpájú csészéjét 2 nagy, széles, 2 cm hosszú előlevél takarja, melyek tojásdadok, kihegyesedők, ritkán tompák, szíves-vállúak.A párta 3.5-6cm hosszú, fehér színű.Kerekded toktermése egyrekeszű vagy csak az alján kétrekeszű, 4 vagy 3 magvú, hegyes csücsökkel ellátott.A mag szabálytalanul tojás alakú, háromoldalú, sötétbarna színű, fénytelen, 5 mm hosszú és 3 mm széles.Külföldi adatok szerint magtermése 100-400 között változik.Magvai a földben gyorsan és jól csíráznak, de egyes esetekben csírázóképességüket sokáig megtartják.
Magvaival és föld alatti tarackjaival szaporodik, de föld feletti szárai is legyökerezhetnek, és új föld alatti szárakat képezhetnek.
Virágzás: Június-október.
Méret: 0-3m
Élőhely: Az egész országban gyakori. Nádasokban, ligetekben, patakok partján, árkokban, tápanyagban gazdag mindenféle magas talajvízszintű ruderális növénytársulásban nő.Főleg az ártereken és a dunántúli nedves helyek talajain szántóföldi gyom is.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: