TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Caltha palustris L.
Magyar név:
Mocsári gólyahír
Familia:
Ranunculaceae
Család:
Boglárkafélék
Jellemzők: Évelő, rövid, sokfejű gyöktörzses, felálló vagy felemelkedő szárú, 15-60 cm magas növény, bojtosan álló, sűrű gyökérzettel. Csöves szára tövén rendszerint pirosas, kopasz, felső részében ágas. Tőlevelei hosszú nyelűek, az alsó szárlevelek rövid nyelesek, a felsők ülők, valamennyien vese- vagy kerekded-szív alakúak, többnyire hegyes fogasak. A levelek sötétzöldek, kopaszak, fényesek. Sárga virágai 3.5-4.5 cm átmérőjűek, öttagúak. Sziromlevelei nincsenek, mert a sziromlevélnek látszó sárga virágtakaró-levelek tulajdonképpen a hiányzó sziromlevelek szerepét átvevő, megnőtt, színes csészelevelek. Ezek száma 5 vagy több, sötétsárga színűek, alul zöldesek, 12-18 mm hosszúak. Porzója, termője nagy számú. Termése sugarasan álló résztermésekből (tüszőkből) összetett terméscsoport.
Virágzás: Április-május.
Méret: 15-60cm
Élőhely: Gyakori az egész országban mocsár- és lápréteken, liget- és láperdőkben, patakok, vízfolyások mentén, nedves, magas talajvízű helyeken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: