TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Alburnoides bipunctatus (Bloch, 1782)

Magyar név:
Sujtásos küsz

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
46   8-10
-------
 3-5
51   
III 14-17  II-III (6) 7-8 (9)   
Jellemzők

Oldalról lapított testű, a küsznél zömökebb testfelépítésű pontyféle. Orra rövid, szeme nagy. szája kicsi, csúcsba nyílik. Pikkelyeik közepesen nagyok, az oldalvonal fölött és alatt fekete pontsort figyelhetünk meg. Alsó uszonyaik töve vöröses színezetű.


Élettani sajátosságok

Ivarérettségét 2-3 éves korba éri el. Májusban-júniusban ívik a gyorsabb folyású vizek kavicsos-sóderes szakaszán.


Élőhely

Igazi élőhelyét bővizűbb hegyi patakok, illetve a folyók hegyi és dombsági szakaszai jelentik. Nagyobb folyókon a pér-, a paduc-, és a márnazónát kedveli.


Elterjedés

a faj az európai reofil faunakomplexumhoz tartozik. Elterjedése a Rajnától az Urálig terjed. Élőhelye a pisztráng szinttájtól paduc zónáig terjed, vagyis áramlás kedvelő. Hazánkban a középhegységi patakokban, valamint a nagyobb folyók gyors sodrású, hűvösebb vizű szakaszain fordul elő.


Természetvédelmi státusz

Európai állományai kis mértékben fenyegetettek, emiatt szerepel a Berni Konvenció III. függelékében. Ugyanez mondható hazai állományairól is. Magyarországon 1974 óta védett.


Halászati hasznosítás

Gazdasági jelentősége nincs, de a paduc és a márna zónában gyakorisága miatt a ragadozó halak fontos tápláléka.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: