TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Alburnus alburnus (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Küsz
Sneci, Szélhajtó küsz, Szélhal

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
46   7-9
-------
 3-5
53   
III 15-20  III-IV 7-9   
Jellemzők

Teste maximum 10-15 cm hosszú, háta barna vagy olajzöld, oldala fényes ezüstös, "könnyen letörölhető" pikkelyekkel borított. Feje testéhez képest viszonylag kicsi, szája félig felső állású.


Élettani sajátosságok

Legszívesebben a vízfelszínre hullott rovarokat, zooplanktont, algabevonatot fogyaszt, az omnivor kategóriába sorolható. A nem ivadékgondozó fito-litofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Tipikus pelagofil faj, amely nagy csapatokban mozog a nyílt víztérben. A küsz állományainak előfordulása általában a nyílt víztér meglétéhez kötött.


Elterjedés

az euroszibériai faunakomplexum termofil csoportjának tagja. Egész Európában széleskörűen elterjedt a Pireneusi-félsziget kivételével. A Duna vízrendszerében őshonos, a hazai vízterekben is az egyik leggyakoribb, tömeges faj.


Természetvédelmi státusz

Mivel a magyarországi vizekben az egyik leggyakoribb fajnak mondható, ezért védettséget nem élvez. Európában sem ritkulnak az állományai ezért nem tartozik sem a Berni Konvenció, sem a Washingtoni Egyezmény hatálya alá.


Halászati hasznosítás

Gazdasági jelentősége közvetett, mivel ragadozó halaink egy részének (süllő, balin) fő tápláléka, emberi fogyasztásra silány, szálkás húsa miatt csak ritkán hasznosítják.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: