TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Polyporus tuberaster (Pers.:Fr.)Fr.
Latin név:
Polyporus tuberaster (Pers.:Fr.)Fr.
Polyporus forquignonii (Quél.)Sacc.

Magyar név:
Olaszgomba
Familia:
Polyporaceae
Család:
Likacsosgombafélék
Termőtest: kalap és tönkszerű részre különül, kalap 5-10 cm, kiterülő, kör vagy vese alakú, középen tölcséresedhet; széle éles; felszíne körkörösen pikkelyes, pikkelyek nagyok, rásimulók; színe sárgástól narancsbarnáig, a pikkelyek sötétebbek; tönkrész legtöbbször centrikus, ritkán excentrikus, hengeres, 5-6 x max 1,5 cm, fehéres vagy krémszínű, lefelé barnul-feketedik, mélyen a talajban nagy, fekete szkleróciummal
Tráma,termőréteg: pórusos, pórusok tágak, megnyúltak, 1-2 x 1 mm, 3-4 mm vastag, fehéres vagy krémszínű, lefutó
Hús: puha, vastag, fehéres, gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: holt lombos fák anyagán, főleg bükkön és gyertyánon áprilistól augusztusig, elterjedt, de nem gyakori. Napjainkig ritkának tartották
Spóra: spp. fehér, sp. 12-15 x 4-5 µm, elliptikus vagy hengeres, sima, lehet olajcseppes
Megjegyzés: Ehető. Más tág pórusú Polyporus fajokkal téveszthető össze: a sokkal kisebb Polyporus arcularius és Polyporus mori, a nagyobb, hasonló színű Polyporus squamosus fajokkal.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: