TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Polyporus squamosus (Huds.)Fr.
Latin név:
Polyporus squamosus (Huds.)Fr.
Magyar név:
Pisztricgomba
Familia:
Polyporaceae
Család:
Likacsosgombafélék
Termőtest: kalap és tönkszerű részre különül, kalap akár 50-60 cm-ig, kiterülő, kör, ovális vagy vese alakú, középen tölcséresedhet; széle éles, sokáig begöngyölt; felszíne körkörösen pikkelyes, pikkelyek nagyok, rásimulók; színe narancssárgás, a pikkelyek sötétebbek; tönkrész excentrikus vagy féloldalas, rövid, hengeres, 3-8 x max. 6 cm, fehéresből lefelé egyre barnább-feketébb, molyhos-bársonyos
Tráma,termőréteg: pórusos, pórusok tágak, megnyúltak, 1/ mm, 10 mm vastag, fehéres vagy krémszínű, tönkre mélyen lefutó
Hús: puha, vastag, fehéres, lisztes gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: domb és hegyvidéken, holt lombos fák anyagán, ligeterdőkben, sokszor látszólag talajon áprilistól júniusig, elterjedt, helyenként gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 12-15 x 4,5-5,5 µm, elliptikus vagy hengeres, sima, lehet olajcseppes
Megjegyzés: Ehető. Más tág pórusú Polyporus fajokkal téveszthető össze: a kisebb, +- centrikus tönkű Polyporus arcularius, a nagyobb, hasonló színű Polyporus tuberaster fajokkal.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: