TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Macrolepiota rachodes (Vitt.)Singer
Latin név:
Macrolepiota rachodes (Vitt.)Singer
Magyar név:
Piruló őzlábgomba
Familia:
Agaricaceae
Család:
Csiperkefélék
Kalap: 6-16-(20) cm, gömb alakúból domború, majd kiterülő, mindig tompa púpos; széle cafrangos; felszíne krém alapon nagy, gyapjas, elálló, koncentrikus barna pikkelyekkel
Lemezek: krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek
Tönk: hengeres, karcsú, bunkós bázisú, 10-16 x max. 2 cm, üregesedő, szálas, a gallér fölött és alatt sima, fehéresbarnás, sértésre vörösödik; gallér kettős, vastag, gyapjas, forgatható
Hús: fehéres, elvágva sáfrányvörösre színeződő, kellemes szagú és ízű
Termőhely és idő: erdőben, erdőszélen, utak mentén, parkokban júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. sárga, sp. 9-11 x 7-8 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Összetéveszthető a zöldülő termőtestű, ritka Macrolepiota olivascens, és a Macrolepiota procera fajokkal, melyek tönkje kígyóbőrszerűen mintázott, azon kívül a szintén mintázott, vörösödő tönkű Macrolepiota permixta fajjal. A nagytermetű őzlábgombák közül a ritka Macrolepiota venenata és a Macrolepiota rachodes var. hortensis mérgezők.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: