TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Macrolepiota procera (Scop.:Fr.)Sing.
Latin név:
Macrolepiota procera (Scop.:Fr.)Sing.
Magyar név:
Nagy őzlábgomba
Familia:
Agaricaceae
Család:
Csiperkefélék
Kalap: 10-30 cm, gömb vagy tojás alakúból domború, majd kiterülő, mindig púpos; széle cafrangos; felszíne krém alapon nagy, gyapjas, elálló, koncentrikus barna pikkelyekkel
Lemezek: krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek
Tönk: hengeres, karcsú, bunkós bázisú, 15-40 x max. 2 cm, üregesedő, szálas, a gallér fölött sima, barnás, alatta krém alapon koncentrikus, kígyóbőrszerű barna mintázottsággal; gallér kettős, vastag, gyapjas, forgatható
Hús: fehéres, nem színeződő, kellemes szagú és ízű
Termőhely és idő: erdőben, erdőszélen, utak mentén, parkokban júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. fehéresrózsaszín, sp. 12,5-17,5 x 9-11 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Összetéveszthető a zöldülő termőtestű, ritka Macrolepiota olivascens, a vörösödő tönkű Macrolepiota permixta és Macrolepiota rachodes fajokkal. A nagytermetű őzlábgombák közül a ritka Macrolepiota venenata és a Macrolepiota rachodes var. hortensis mérgezők.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: