TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Hygrophorus eburneus (Bull.:Fr.)Fr.
Latin név:
Hygrophorus eburneus (Bull.:Fr.)Fr.
Magyar név:
Elefántcsont csigagomba
Familia:
Hygrophoraceae
Család:
Csigagombafélék
Kalap: 2,5-5 cm, púpos félgömb alakúból púpos domború lesz; széle begöngyölt, majd aláhajló; felszíne erősen nyálkás, sima; színe tejfehér, esetleg egy kis okkeres árnyalattal a közepén
Lemezek: szélesen tönkhöz nőttek vagy lefutók, fehérek, ritkák, egyes szerzők szerint lehet rózsás árnyalat rajtuk
Tönk: 3-5-(6,5) x 1 cm, hengeres, görbülhet, lehet orsószerűen elkeskenyedő vagy gyökerező bázisú, nyálkás, a nyálka a kalap alatt könnyezőnek tűnik; száraz időben a kalap alatt szemcsés, alatta finoman hosszanti szálas; színe fehér
Hús: fehér, törékeny, lisztes szagú, íz nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőben, főleg bükkösökben
Spóra: spp. fehér, sp. 8-9,5 x 4,5-5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható, a csoport fajainak helyzete még nem tisztázott. Egyes szerzők több változatra bontják színárnyalatok és termőhely alapján. Összetéveszthető ezen kívül a nem teljesen fehér Hygrophorus discoxanthus csoport fajaival, melyek taxonómiai helyzete ugyancsak nem tisztázott.
Jellemző bélyegei:
  • tejfehér termőtest
  • nyálkás kalap
  • lisztes szag
  • bükkös termőhely.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: