TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Latin név:
Hygrophorus discoxanthus (Fr.)Rea
Hygrophorus chrysaspis Metrod, Hygrophorus cossus (Sow.:Fr.)Fr.

Magyar név:
Kőrisszagú csigagomba
Familia:
Hygrophoraceae
Család:
Csigagombafélék
Kalap: 2-5 cm, félgömb alakúból kiterülő, öregen lehet bemélyedő, szabálytalan; széle aláhajló; felszíne nyálkás, sima vagy enyhén benőtten szálas; színe a tejfehértől a csontfehérig terjed
Lemezek: tönkhöz nőttek vagy lefutók, fehéresek, ritkák
Tönk: 3-5 x 0,5-1 cm, hengeres, görbülhet, lehet üreges; fehéres kalapszínű, a kalap alatt szemcsés, lennebb hosszanti szálas
Hús: vékony, szálas, fehéres, szaga a kőrisbogáréra emlékeztető, jellegzetes, íz nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőkben, főleg tölgyesekben
Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 4-5,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, de nem jóízű. Nehezen azonosítható, a csoport fajainak helyzete még nem tisztázott. Egyes szerzők szerint a Hygrophorus cossus, a Hygrophorus discoideus és a Hygrophorus chrysaspis külön fajok. Összetéveszthető ezen kívül a teljesen fehér, lisztes szagú, nyálkás kalapú Hygrophorus eburneus csoport fajaival, melyek taxonómiai helyzete ugyancsak nem tisztázott.
Jellemző bélyegei:
  • szag
  • fehéres termőtest
  • főleg tölgyes termőhely.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: