TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Armillaria ostoyae (Romagn.)Herink
Latin név:
Armillaria ostoyae (Romagn.)Herink
Magyar név:
-
Familia:
Tricholomataceae
Család:
Pereszkefélék
Kalap: 6-9-(15) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe púpos; széle áttetszően bordázott, lehet szabálytalan, lehetnek rajta burokmaradványok; felszíne apró, körkörös pikkelykékkel, nedvesen síkos; színe sötétbarna, higrofán, szárazon húsbarna, széle felé világosabb, a pikkelykék sötétbarnák
Lemezek: sűrűk, fehérek, majd krémszínűek, tönkhöz nőttek vagy lefutók, rozsdásan foltosodhatnak
Tönk: 5-15 x 0,5-2 cm, hengeres, csoportos, lefelé fokozatosan szélesedő, sötétbarna, hosszanti barnás szálazottsággal, a múlékony, fehér gallér vagy gallérzóna fölött hosszanti bordázottsággal
Hús: fehéres, vékony, kellemes gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: elterjedt, fenyőerdőben, főleg luctuskókon, augusztustól novemberig
Spóra: spp. fehér, sp. 6,5-7,5 x 5-6,5 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: Ehető, de csak 20 perces hőkezelés után. Más csoportosan növő tuskógombafajokkal téveszthető össze: a mézszínű, kisebb Armillaria mellea, a gallér nélküli Armillaria tabescens és más Armillaria fajokkal. Az Armillaria fajokat nehéz elkülöníteni, de hőkezelés után mindegyik ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegei:
  • barna alapszín
  • fehér, de múlékony gallér
  • főleg luctuskó.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: