TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Armillaria mellea (Vahl.:Fr.)Kumm.
Latin név:
Armillaria mellea (Vahl.:Fr.)Kumm.
Magyar név:
Gyűrűs tuskógomba
Familia:
Tricholomataceae
Család:
Pereszkefélék
Kalap: 2-6-(9) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe púpos; széle áttetszően bordázott, lehet szabálytalan, lehetnek rajta burokmaradványok; felszíne apró, körkörös pikkelykékkel, nedvesen síkos; színe okkerbarna, higrofán, szárazon krémsárga, mézszínű, széle felé világosabb, a pikkelykék okkerbarnák vagy sárgák
Lemezek: sűrűk, fehérek, majd okkerbarnások, tönkhöz nőttek vagy lefutók
Tönk: 5-10 x 0,5-1,5 cm, hengeres, csoportos, lefelé fokozatosan szélesedő, okkeres, lefelé és öregen sötétedő, hosszanti barnás szálazottsággal, a múlékony, sárgás gallér vagy gallérzóna fölött hosszanti bordázottsággal
Hús: fehéres, vékony, kellemes gombaszagú és ízű
Termőhely és idő: elterjedt, gyakori, főleg lombos, ritkán fenyőerdőben, főleg tuskókon, augusztustól novemberig
Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-8,5 x 4,5-5 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: Ehető, de csak 20 perces hőkezelés után. Más csoportosan növő tuskógombafajokkal téveszthető össze: a vörösbarnásabb, karcsúbb Armillaria ostoyae, a gallér nélküli Armillaria tabescens és más Armillaria fajokkal. Az Armillaria fajokat nehéz elkülöníteni, de hőkezelés után mindegyik ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegei:
  • mézszín
  • sárga, de múlékony gallér
  • főleg lombos tuskó.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: