TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita alba Gill.
Latin név:
Amanita alba Gill.
Amanita vaginata var. alba Gill.

Magyar név:
Fehér selyemgomba
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (3)-6-7 cm, vékony húsú, törékeny, domborúból kiterülhet, púpos, felszíne sima, széle erősen bordás. Színe fehér.
Lemezek: hófehér, középsűrű, szabadon álló.
Tönk: 7 x 0,5 cm, karcsú, hengeres, fehér, finoman körkörösen v. hosszanti szemcsés. Gallér nincs, bocskor fejlett, tönkre simuló, fehér.
Hús: fehér, tömör, nem színeződik.
Termőhely és idő: füves helyek, lomb- és elegyeserdők. Ritka, nyáron.
Spóra: fehér, majdnem gömb alakú v. elliptikus, 10-12 x 9-10 µm
Megjegyzés: Valószínűleg ehető, hőkezelés után (nincs adat). Nem egyértelmű, kevésbé kutatott taxon, sokan az Amanita vaginata fehér változatának tartják. Más selyemgomba fajok fehér változatai is megbújhatnak itt, ez még nem tisztázott.
Elkülönítő bélyegei:
  • fehér, púpos kalap
  • gallér hiánya
  • fehér, szemcsés tönk
  • fehér, fejlett bocskor.

Könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező fehér galócákkal: Amanita verna (nem púpos kalap, nem bordás kalapszél, gallér van, fejlett gumó a tönk bázisában) és Amanita virosa (szabálytalanul lebenyes, nem bordás kalapszél, gallér van, gumós tönk pelyhes fehér mintázottsággal a teljes felületén).
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: