TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Solanum nigrum L.
Magyar név:
Fekete csucsor
Familia:
Solanaceae
Család:
Burgonyafélék
Jellemzők: Egyéves gyomnövény. Gyökere rostos, rövid orsógyökér. Szegletes szára kopasz, vagy aprón pelyhes, 30-80 cm magas, rendszerint már aljától erősen ágas. Sötétzöld tojás alakú vagy csaknem háromszögű hegyes csúcsú levelei hirtelen nyélbe keskenyedők, épek vagy fogasak vagy szabálytalanul kanyargósan bevagdaltak, igen változatos alakúak, sokszor, még egyazon növényen is változók. Rendszerint kopaszak vagy ritka, horgas szőröktől aprón pelyhesek. Rövid kocsányú, fehér virágai forgó virágzatot alkotnak. Öt hegyes cimpájú pártája kb. még egyszer akkora, mint a zöld, 5 fogú csésze. A pártacimpák az egész párta kétharmad részéig érnek, kerékszerűen szétterülőek vagy hátragörbülnek. Az aranysárga portokok kiállnak a virágból, két-háromszor hosszabbak, mint a porzószár. A bibeszál egyenes. 5 mm átmérőjű feketezöld vagy fekete bogyótermése sok magot tartalmaz. A szabálytalanul ovális magvak oldalról összenyomottak, laposak, hosszuk 2 mm, szélességük 1.6 mm
Virágzás: Június-november.
Méret: 30-80cm
Élőhely: Gyomtársulásokban, mindenhol közönséges magas nitrogéntartalmú területeken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: