TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Scirpo - Phragmitetum
Magyar név:
Nádas
Jellemzők: Vízbe gyökerező, a part felől 1-2 m vízmélységig behatoló, vízbe gyökerező, változatos fajösszetételű társulás. Egykor főleg az Alföld egyes vidékein igen nagy területeken elterjedt volt, mára azonban állományai megfogyatkoztak és ezeket is a ún. nádbabásodás veszélye fenyegeti. A nádasoknak nagy szerepe van a part felől érkező szennyezőanyagok (Olajok, növényvédőszerek, műtrágyák).
Domináns faja a nád, de néhol helyettesítheti a tavi káka (Scirpus lacustris), gyékények (Typha latifolia, T. angustifolia), a vízi harmatkása (Glyceria maxima) és alkalikus vizekben a a kötőkáka (Scoenoplectus tabernaemontani) és a sziki káka (Bolboschoenus maritimus).
A sekélyebb részeken igen gyakori a vízi hídőr (Alisma plantago-aquatica), ágas békabuzogány (Sparganium erectum), sárga nőszirom (Iris pseudacorus). Ritka védett faja a lápi csalán (Urtica kioviensis) és a nádi boglárka (Ranunculus lingua).
Fajok: Alisma plantago-aquatica - Vízi hídőr
Bolboschoenus maritimus - Zsióka (Szikikáka)
Glyceria maxima - Vízi harmatkása
Iris pseudacorus - Sárga nőszirom
Ranunculus lingua - Nádi boglárka
Scoenoplectus tabernaemontani - Kötőkáka
Scirpus lacustris - Tavi káka
Sparganium erectum - Ágas békabuzogány
Typha angustifolia - Keskenylevelű gyékény
Typha latifolia - Széleslevelű gyékény
Urtica kioviensis - Lápi csalán
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: