TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Salsola kali L. subsp. ruthenica (ILJIN) SOÓ
Magyar név:
Homoki ballagófű
Familia:
Chenopodiaceae
Család:
Libatopfélék
Jellemzők: 10-60 cm magas, egyéves faj. A szár egyszerű vagy aljából ágas, terpedt, gyakran gömbölyded bokros, szürkészöld (ritkán piros csíkos), kopasz vagy szőrös. A levelek szórt állásúak, 3-5 cm hosszúak, 1 mm vastagok, húsosak, csúcsukig keskenyedők, szúrós, árhegyűek. A hajtásvégek virágzatban végződnek, itt a levelek tövében 2 hártyás szélű, murvásodó levél ül, 1cm hosszúak, tüskés-pillás élűek. Virágai a levelek hónaljában 1-3-asával ülnek, a lepel alja az érett termést is körbefogja. A terméses lepelcimpák hátoldala szárnyas harántormós. Termése egymagvú, pogácsaformán összenyomott, 2-3 mm széles, fénytelen szürkésbarna, széles végén behajlított.
Virágzás: Július-szeptember.
Méret: 10-60cm
Élőhely: Homoki társulásokban, szántóföldi és útszéli gyomtársulásokban
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: