TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Robinia pseudo-acacia L.
Magyar név:
Akác
Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Jellemzők: 30 m-ig megnövő fa. Kérge sima, paraszemölcsös, idős korban szürkésbarna, vastag repedésekkel. Hajtásai világoszöldek, majd vörösesbarnák, végük felé bordásak. Rügyei kicsik, barnán szőrösek, lombhullás után parás szövet fedi, így védetten telelnek át. A levelek páratlanul szárnyaltak, 9-17 levélkéből állnak, a levélkék elliptikusak, lekerekített vagy kissé kicsípett szálkás csúcsúak, fonákuk kékeszöld. A pálhák rendszerint tüskékké alakulank. A virágok 10-20 cm hosszú levélhónalji fürtben nyílnak, a csésze harang alakú, a párta fehér, illatos. Termése vörösesbarna, lapos hüvely, a magvak vese alakúak, feketésbarnák.
Virágzás: Május-július.
Méret: 1-30m
Élőhely: Kultúrtársulásokat alkot, gyomtársulásokban.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: