TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Podospermum canum C. A. MEY.
Magyar név:
Közönséges szikipozdor
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: 10-45 cm magas, évelő növény. Gyöktörzse vastag, több fejű, hengeres. Szára felemelkedő, barázdált. Meddő levélrózsát is képez. Nyeles tőlevelei lándzsás-tojásdadok, kopaszok vagy szőrösek, a távol állók szálas-hegyes szeletekkel szeldeltek. A szárlevelek ülők, rendszerint osztatlanok, lándzsásak. A fészek a kocsány csúcsán magános, 15-20 mm hosszú. A fészek- pikkelyek lekerekített, ferde csúcsúak, tojásdad-hosszúkásak, kihegyezettek. Virágai sárga színűek, nyelvesek, a szélsők hosszabbak, lilásak. Termése bóbitás kaszat, mely világosszürke, 7-11 mm hosszú, ívesen görbült, 4 élű, az élek között bordákkal. Bóbitája sárgásfehér, sugarai tollasak.
Virágzás: Május-július.
Méret: 10-45cm
Élőhely: Szikeseken, legelőkön, lösz- és homokpusztákon.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: