TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Oxycocco - Sphagnetea
Magyar név:
Dagadólápok
Jellemzők: Magas hegyvidékek és az észak-európai tájak hűvös, nagy páratartalmú területein fordulnak elő. Nevüket annak köszönhetik, hogy az elhalt tőzegen fejlődő újabb és újabb tőzegmoha nemzedékek a nedves körülmények hatásásra vízzel telítődnek, így a láp egésze kiemelkedik környezetéből. Hazánkban a csarodai lápokon a hüvelyes gyapjúsásos tőzegláp (Eriophoro vaginatae - Sphagnetum) képviseli ezt a láptípust. Jellemző a tőzegmohák nagy mennyisége (Sphagnum palustre, Sph. recurvum, Sph. magellanicum), továbbá különböző lombosmoha-fajok (Polytrichum commune, Polytrichastrum longisetum). Védett fajai az Eriophorum vaginatum, Drosera rotundifolia, Dryopteris cristata, Vaccinium oxycoccos és a hazánkban nemrég felfedezett Hammarbya paludosa. Fásszárúi a füles fűz (Salix aurita), a babérfűz (S. pentandra) és a szőrös nyír (Betula pubescens).
Fajok: Betula pubescens - Szőrös nyír
Drosera rotundifolia - Kereklevelű harmatfű
Dryopteris cristata - Tarajos pajzsika
Eriophorum vaginatum - Hüvelyes gyapjúsás
Hammarbya paludosa - Tőzegorchidea
Polytrichastrum longisetum
Polytrichum commune - Közönséges szőrmoha
Salix aurita - Füles fűz
Salix pentandra - Babérfűz
Sphagnum spp - Tőzegmohák
Vaccinium oxycoccos - Tőzegáfonya
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: