TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Ononis spinosa L.
Magyar név:
Tövises iglice
Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Jellemzők: 20-70 cm magasra növő, hosszú karógyökerű, erősen tüskézett, kellemetlen szagú évelő növény. A szár erősen ágas, felálló ritkán lecsepült. A fiatal hajtásai gyapjasak és aprón mirigyszőrösek, később kopaszodó. Az alsó levelek hármasak, a középső levél nagyobb, a felsők osztatlanok. A levélkék oválisak, hosszúkásak, 1-2.5 cm hosszúak. A pálhalevelek tojásdadok, fogazottak, a levélkéknél kisebbek. A virágok a leveles hajtásokon laza álfürtöt alkotnak, egyenként ülnek a levelek hónaljában. A csésze fogai 3-4-szer olyan hosszúak, mint a csöve. A párta rózsaszínű vagy piros, ritkán fehéres, 11.5 cm hosszú. A hüvely tojásdad, rövidebb vagy kissé hosszabb, mint a csésze, hárommagvú. A magvak kerekdedek vagy tojásdadok, sötétbarnák, finoman bibircsesek, egy mély barázdával.
Virágzás: Május-október.
Méret: 20-70cm
Élőhely: Réteken, homoki és szikes legelőkön gyakori.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: