TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Mercurialis annua L.
Magyar név:
Egynyári szélfű
Familia:
Euphorbiaceae
Család:
Kutyatejfélék
Jellemzők: Egyéves, ritkán áttelelő, majdnem kopasz, ágas szárú, karószerű gyökérrel. Szára egészen 40 cm magas, felemelkedő vagy szétterülő, tompaélű, csomóin megvastagodott. Levelei keresztben átellenesek. Pálhái aprók, szálas lándzsásak. A levél nyele 5-15 mm hosszú, lemeze tojásdad, vagy lándzsás hosszúkás, világoszöld, kopasz, hegyes, csipkés, fűrészes szélű és eleinte pillás élű, válla kerek vagy kissé szíves vagy ékalakú. Rendszerint kétlaki, azonban kivételesen akadnak olyan példányok is ahol a hímpéldányokon néhány női virág vagy a nőpéldányokon néhány hímvirág található. A porzós virágok levélhónalji, vékony fonalas, szaggatott füzérben állnak, egyenként vagy összefolyó csomókban álló virágokkal. A porzós virág 3 lepellevele széles tojásdad, zöld, 1.5-2 mm hosszú, porzóinak száma 8-12. A termős virágzat egyenként vagy kettesével szintén a levél hónaljából ered és rövid vagy hosszú virágzati kocsányokon termős virágcsomót alkotnak. A lepellevelük szív alakú, kihegyzett, alapja, felé kesekenyedő. Termője felső állású, magháza borzaszőrű, rendszerint két-, esetleg háromüregű és bibeszálú, amely utóbbi belső felületén hordja a bibét. Termése 2.5-3 mm hosszú, 2-3 göbű és magvú, bibircsekkel fedett tok, a bibircsek mindegyike egy fehér szőrszálat visel. Magva 2 mm hosszú, kerektojásdad, hálós-gödörkés, puha, világos barna.
Virágzás: Június-november.
Méret: 15-40cm
Élőhely: Szántók, útszéli gyomtársulások.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: