TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Marsilea quadrifolia L.
Magyar név:
Mételyfű
Familia:
Marsileaceae
Család:
Mételyfűfélék
Jellemzők: Vékony, elágazó, kúszó szárú, évelő növény. A levél nyeles, a nyél hossza 50 cm is lehet, a fejlett levél csupasz és négylevelű lóheréhez hasonló, a 4 levélke ék-visszás-tojásdad, épszélű. A 3-6 mm hosszú, hátukon szórös sporokarpiumok a levelek tövében helyezkednek el, száruk alul többrnyire páronként összenőtt, 2-3-szor hosszabb a sporokarpiumnál. A spórák késő ősszel érnek (IX-X).
Spóraszórás: Szeptember-október.
Méret: 10-50mm
Élőhely: Sekély (50 cm-ig), nyáron esetleg kiapadó, gyakran emberi hatás miatt gyér növérnyzetű vizekben található. Más vízinövénnyel szemben nem versenyképes, új termőhelyre nehezen jut át. Az Alföldön a rizsföldeken terjedőben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: