TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Lysimachia nummularia L.
Magyar név:
Pénzlevelű lizinka
Familia:
Primulaceae
Család:
Kankalinfélék
Jellemzők: Évelő, 10-50 cm hosszú, földre fekvő szárú növény. Négyélű, kopasz vagy szórtan apró szőrös szára egyszerű vagy ágas, a csomóknál legyökerezik. Átellenes, rövid nyelű levelei kerekded-szívesek vagy tojásdadok, tompa vagy lekerekített csúcsúak, ritkán hegyesek, ép élűek, piros mirigyektől pontozottak. Kocsányos virágai egyesével ülnek a levelek hónaljában. A csésze 7 mm hosszú, alapjáig szív alakú, kihegyezett cimpákra osztott. Sárga pártája kb. 15 mm széles, kétszer olyan hosszú, mint a csésze, visszás-tojásdad, tompa cimpájú. Porzói két-háromszor rövidebbek, mint a párta, a bibe hozzájuk hasonló hosszúságú. Gömbös toktermése 4-5 mm hosszú, rövidebb a csészénél. A háromélű mag 1-1.5 mm hosszú, bibircses, feketebarna. Ritkán termékenyül meg.
Virágzás: Június-augusztus.
Méret: 10-50cm
Élőhely: Láp- és mocsárréteken, ligetekben, láperdőkben, nádasok szélén, nedves legelőkön, patakok, csatornák mentén gyakori.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: