TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Loranthus europaeus JACQ.
Magyar név:
Sárgafagyöngy
Familia:
Loranthaceae
Család:
Fagyöngyfélék
Jellemzők: 40-150 cm átmérőjű, többé-kevésbé gömb alakú félélősködő epifiton. A duzzadt gyökfőből rendszerint több, radiális irányú ág nő ki, amely egyre rövidebb szártagokat képezve sűrún elágazik. Ágai az alapjuknál gyűrűszerű barázdával tagoltak. A fiatal hajtások gesztenyebarnák, az ágak feketésszürkék, simák, törékenyek. Rügyei aprók, zömök tojásdadok, tompa csúcsúak, a vörösesbarna rügypikkelyek pillás élűek. A hajtás hónaljrügypárban végződik. Levelei majdnem átellenesen állók, hosszúkás visszás tojásdadok, 2-5 cm hosszúak, fokozatosan nyélbe keskenyedők, lekerekített csúcsúak, ép szélűek. A lemez kissé bőrnemű. Virágai végálló fürtben nyílnak, kétlakiak, a porzós virágok fürtöt, a termősek füzért képeznek. A lepel sárgászöld 6 tagú, 3-4 mm hosszú. Termése borsó nagyságú, ovális, az alján hirtelen a kocsányba keskenyedő, sárga színű álbogyó, a végálló, rövid ízközű hajtások csúcsán 8-10 tagú füzérekben csüngenek.
Virágzás: Május-június.
Méret: 40-150cm
Élőhely: Síksági-dombvidéki faj, száraz tölgyesekben, gyertyános-tölgyesekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: