TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
-
Magyar név:
Lejtősztyepprétek
Jellemzők: A nyílt sziklagyepeket a szukcesszió során felváltják a zártabb sztyepprétek. Az alapkőzet hatására három típusa jött létre: szilikátos-, meszes- és dolomit-sztyepprétek. A nyílt sziklagyepekhez képest a talaj (rendzina, erubáz) vastagabb, humuszosabb, az alapkőzet ritkán bukkan a felszínre és háttérbe szorulnak a pozsgások és a félcserjék, viszont előtérbe kerülnek az egyéves és a hagymás-gumós növények.

Szilikát sztyepprét
A Középhegység szilikát alapkőzetű, meleg, száraz lejtőin és a bazalt alapú dunántúli tanuhegyek lejtőin találhatók meg állományai. A bázisokban,Ca2+-ionokban gazdag alapkőzeten (andezit, bazalt, gabbró) fejlődő társulás fajgazdagabb, mint a savanyúbb kőzeten (quarcit, riolit) fejlődőké. Utóbbiakban megfigyelhető a savanyúságjelző fajok jelenléte (Rumex acetosella, Viscaria vulgaris, Jasione montanum).


Mészkő lejtősztyepprét
Szinte az egész ország területén fellelhetők olyan helyeken, ahol az alapkőzet karbonátokban gazdag. Az erdőírtások hatásásra elterjedésük megnövekedhet másodlagosan.


Dolomit lejtősztyepprét
A Dunántúli-középhegység dolomit alapkőzetű, déli, napos, enyhe lejtésű hegyoldalain találhatók állományai. A talaja rendzina, kémhatása semleges vagy enyhén bázikus.A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: