TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Juniperus communis L.
Magyar név:
Közönséges boróka
Familia:
Cupressaceae
Család:
Ciprusfélék
Jellemzők: 2-5 m magas, változatos alakú cserje, ritkán kis termetű fa. A törzse alul rendszerint több ágra oszlik, de esetenként el nem ágazó, oszlopos. Kérge sima, szürkésbarna, majd felrepedező, szalagosan leváló. Fiatal hajtásai ízekre tagolódók, háromélűek, zöldek vagy barnásvörösek. Rügyei aprók, tojásdadok, hegyes csúcsú pikkelyek borítják. Tűi ár alakúak, 1-1.6 cm hosszúak, váltakozó állású örvben 3-asával állnak. Felül szürkésfehér légzőnyíláspászta húzódik, fonákuk ormós. Kétlaki, amelynél az ivari dimorfizmus jelenség tapasztalható: a női egyedek szélesek, elterülők, a hímivarúak felfelé törekvők. A porzós virágok rövid, hengeresek, az előző évi hajtások levélhónaljában fejlődnek, míg a termős virágzatok levélhónalji törpehajtások csúcsán képződnek, kicsinyek, rügyhöz hasonlók. Termése három tobozpikkelyből összenőtt, elhúsosodó, zöld, majd -második-harmadik évben- éretten hamvaskék toboz bogyó.
Virágzás: Április-május.
Méret: 2-5m
Élőhely: Meszes és mésztelen váztalajokon pionír, állományalkotó ( nyáras borókás).
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: