TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Hesperis tristis L.
Magyar név:
Szomorú estike
Familia:
Brassicaceae
Család:
Keresztesvirágúak
Jellemzők: 30-50 cm magas, kétéves vagy évelő, orsógyökerű, mereven felálló szárú, hosszú, egyszerű vagy elágazó, valamint mirigyszőrökkel borított növény. Levélrózsában álló alsó levelei hosszú nyelűek, keskeny-tojásdadok, lassan nyélbe keskenyedők, ép szélűek vagy jelentéktelenül fogazottak, alsó lapjukon dúsan szőrösek, a felsőn csaknem kopaszak. A szárlevelek ülők, szíves- vagy keskeny-tojásdadok, lándzsásak, hegyesedők, épek, fogas szélűek. Virágai sokvirágú, laza fürtben állók, kocsányuk 2.5-4 cm hosszú. A csészelevelek szálas-hosszúkásak, 10-13 mm hosszúak, széles, fehér-hártyás szélűek, kihasasadók. A sziromlevelek 20-32 mm hosszúak, lemezük keskeny-hosszúkás, sárgászöld, ibolyás erezetű. A virágok este erős illatúak. A többnyire lapos szálas becő 4-20 cm hosszú, 3-5 mm széles, 2.5-6.5 cm hosszú elálló kocsányú. Hosszúkás barna magva 2.5-3 mm hosszú.
Virágzás: Május-június.
Méret: 30-50cm
Élőhely: Sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, karsztbokorerdőkben, homoki réteken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: