TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Euphorbia cyparissias L.
Magyar név:
Farkaskutyatej
Familia:
Euphorbiaceae
Család:
Kutyatejfélék
Jellemzők: 15-50 cm magas, ceruza vastagságú, fásodó gyöktörzsből bokrosan növő évelő. Felálló szára sűrűn leveles, sárgás, később szürkészöld, alja gyakran pirossal futatott, a virágzat alatt serteszerű, meddő leveles hajtásokkal. A száron szórtan álló levelek szétállók, 1-2 cm hosszúak, 2-3 mm szélesek. Levelei ülők, tompák vagy kihegyezettek, ép szélűek, a széleken keskenyen visszahajlók, kopaszak, puhák. A bogernyős virágzat alatt lévő gallérlevelek legalább olyan szélesek, minta szár alsó lomblevelei. A bogernyő 14-15 ágú, sokszor villaszerűen elágazók. Gallérkalevelei rombusz alakúak, tompásak, világoszöldek. Az álcsésze két szarvú mirigye 3 mm hosszú, viaszsárga, később barnuló. A mirigy szarvacskái rövidebbek annak vastagságánál. Toktermése 3 rekeszű, mélyen 3 barázdás.
Virágzás: Március-október.
Méret: 15-50cm
Élőhely: Száraz gyepekben közönséges.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: