TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Equisetum arvense L.
Magyar név:
Mezei zsurló
Familia:
Equisetaceae
Család:
Zsurlófélék
Jellemzők: Equisetum, a latin equus = ló és seta = szőr szavakból ered, mivel finom ágai lószőr alakúak.
Gyöktörzse mélyen a talajban fekszik, rövidtagú elágazó, a csomókon levélhüvelyekkel fedett, amelyek hónaljából a földfeletti szárak erednek. Kétféle földfeleti szára van: a kora tavasszal megjelenő, nem zöld színű spóratermő szárak és a később megjelenő zöld meddő szárak. A spóratermő szár március-áprilisban jelenik meg, egyszerű, el nem ágazó, világos- vagy vörösesbarna színű, finoman bordás, csúcsán tobozszerű spóratermő résszel, csomóin laza, kürtőszerű hüvelyekkel. Májusban jellenek meg a meddő szárak, amelyek örvös elágazásúak, kb. 10-50 cm magasak, tövüknél kb. fél cm vastagok, zöld vagy szürkészöld színűek, kemény, érdes felületűek, 6-20 mély barázdával, belül csövesek, a csomókon tömöttek. A szártagok a 3-14 cm hosszúak, minden csomó felett az összenőtt levelekből keletkezett, a szárat gyűrűszerűen körülfogó hüvely látható, amelynek szélén 3-4 mm hosszú, barna színű fogak fejlődnek. Az oldalágak örvösen állnak, 4-5 élűek, mély barázdájúak és gyakran újból elágazók, szintén érdes tapintatúak, mert éleiken hullámosan szaggatott borda húzódik végig.
Spóraszórás: Március-április.
Méret: 10-50cm
Élőhely: Nedves szántókon, réteken, gyakran gyomként terjed.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: