TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Epipactis palustris (MILL.) CR.
Magyar név:
Mocsári nőszőfű
Familia:
Orchidaceae
Család:
Orchideafélék
Jellemzők: 10-60 cm magas évelő. A szára felálló, zöld, a felső részében molyhos. A levelei ülők, szárölelők, hosszúkás-lándzsásak, az alsók az alapjuknál a legszélesebbek. A levelek fonáka és az erőteljes erezet sűrűn pelyhes, szőrös. Virágzata laza fürtvirágzat. A virágok egyoldalra állnak, bókolnak. A belső lepellevelek fehér színűek, lilásvörösen erezettek. A mézajak jóval hosszabb a többi lepellevélnél, két részre tagolódik, az elülső un. epichil fehér alapon sárga mintázatú, pajzs alkú és csipkézett szélű, amely keskeny nyakkal csatlakozik a hátulsó un. hipochilnak nevezett vörösen csíkozott részhez. A magház hosszú kocsányú, pelyhes-szőrös.
Virágzás: Június-július.
Méret: 10-60cm
Élőhely: Láprétek, hegyi rétek esetenként kellő vízellátottságú pionír felszínek.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: